15% rabatt när du anmäler dig till nyhetsbrevet

Hur man pratar om mens med sina barn - tips och råd

Är du osäker på hur du ska prata med dina barn om menstruation? Det kan kännas obehagligt för er båda, oavsett om ditt barn är en pojke eller en flicka. Det är du som kan ge dem rätt information om den kvinnliga kroppen. För flickor är det viktigt att förstå hur man bäst hanterar och lever med sin mens. För pojkar är det viktigt att de förstår hur den andra halvan av befolkningen lever. Beroende på hur gammalt ditt barn är kan svaren du ger vara olika. Låt oss titta på hur du kan prata med ditt barn om mens på ett positivt sätt. Vi har några bra tips och tricks.

När ska jag prata med mina barn om mens?

Att prata med dina barn om mens är inte ett samtal man bara tar en gång. Det bör vara flera samtal för att bygga upp ditt barns förståelse. För små barn under 5 år kan detta vara ett ”situationsanpassat” samtal. Om ditt barn ser blod och frågar varför mamma blöder kan du förklara kortfattat: ”Det här är normalt för kvinnor. Vi blöder varje månad och det betyder att jag kan få barn. Mamma är inte skadad.” Ditt barn kanske blir förvånat och ställer fler frågor. Håll förklaringen enkel och försäkra barnet om att det är helt normalt för vuxna kvinnor.

Från det att ditt barn är 6-7 år kan det ofta förstå det grundläggande om mens. Om du inte har pratat om det tidigare kan du ta upp det i naturliga situationer, till exempel:

  • När ditt barn frågar om puberteten eller kroppen.
  • När ditt barn frågar var bebisar kommer ifrån.
  • När man köper eller tvättar mensskydd.

Du kan till exempel säga ”De flesta kvinnor blöder varje månad, och det är helt normalt. Det betyder att lite blod kommer ut ur underlivet. Kroppen förbereder sig för en bebis och vi använder skydd för att förhindra att blodet hamnar på mina kläder.”

Barnet bör känna till menstruation långt innan de når puberteten. Flickor kommer i puberteten allt tidigare, den genomsnittliga åldern är det år de fyller 12, så det är en bra idé att börja prata om det åtminstone från 10 års ålder. Om du inte är säker på vad de vet kan du fråga dem direkt och svara på deras frågor på ett enkelt sätt.

Hur ska jag prata om mens med mina barn?

När man pratar om mens med barn och ungdomar är det viktigt att skapa en trygg och naturlig atmosfär. Undvik uttryck som ”lingonveckan”, ”månadsvis” eller ”den tiden på månaden”. Använd ett naturligt språk och gör det tydligt för dina barn att mensen eller menstruationen inte är något skamligt eller tabubelagt.

Kom ihåg att det är du som känner ditt barn bäst. Vissa barn är bekväma med att prata om kroppsliga ämnen med sina föräldrar, medan andra kan vara mer blyga och tillbakadragna.

Vad bör ungdomar veta om mens?

Vilken information du ger beror på ditt barns ålder och utveckling. Ta reda på vad de redan vet och korrigera eventuell felaktig information. Ditt barn bör lära sig om menstruation, oavsett om det är en flicka eller en pojke. Som ett minimum bör pojkar förstå de biologiska mekanismerna så att mensen känns mindre mystisk och mer naturlig. För flickor är det viktigt att ha tillräckligt med kunskap för att klara av utmaningar som uppstår på ett bra sätt, samt att förstå att detta är helt normalt. Detta bygger upp självförtroendet hos en tonårsflicka.

Dela gärna med dig av dina egna erfarenheter för att ditt barn ska känna sig mer bekväm med att ställa frågor. Du bör förklara vad en mens är, hur länge den varar och vad man kan förvänta sig. Det här är ett bra tillfälle att förklara vad en menstruationscykel är, inklusive information om de olika faserna och ägglossning.

Det är också viktigt att diskutera PMS och hur man hanterar symtom som kramper, uppsvälldhet och irritabilitet. Hur man hanterar sin mens och väljer rätt skydd – som bindor, tamponger, menskoppar eller menstrosor – är också ett viktigt ämne. Visa upp de skydd du själv använder för att göra saker och ting mer begripliga. Låt oss gå igenom några av de viktigaste sakerna.

Vad är menstruation?

Menstruationen är en del av menstruationscykeln, som är indelad i fyra faser: lutealfasen (före menstruationen), själva menstruationen, follikelfasen (före ägglossningen) och ägglossningen. Under varje cykel förbereder sig livmodern för en graviditet. Livmoderslemhinnan, som är slemhinnan i livmodern, förtjockas för att bilda ett bo åt ägget om det befruktas (lutealfasen). Om befruktning inte sker bryts livmoderslemhinnan ned och utsöndras som menstruationsblod.

Menstruationsblod skiljer sig från vanligt blod eftersom det inte bara är blod. Därför koagulerar det inte på samma sätt. Ibland kan du se blodproppar i mensen, som är bitar av livmoderslemhinnan. Blodets färg och konsistens kan variera under mensen och från cykel till cykel.

Är mensblod och ”vanligt” blod samma sak?

Menstruationsblod skiljer sig från vanligt blod eftersom det inte bara är blod. Därför koagulerar det inte på samma sätt. Ibland kan du se blodproppar i mensen, som är bitar av livmoderslemhinnan. Blodets färg och konsistens kan variera under mensen och från cykel till cykel. Kvinnor har olika konsistens och intensitet på sina blödningar.

Hur kroppen och sinnet förändras under menstruationscykeln

Hur kroppen och sinnet förändras under en menstruationscykel har blivit allmän kunskap först på senare år. Det är lite mer avancerad kunskap, men om dagens tonåringar växer upp med den här kunskapen kommer de att kunna förstå sina egna kroppar och reaktioner mycket bättre. Under lutealfasen (efter ägglossningen) sjunker östrogennivåerna medan progesteron ökar, vilket kan ge mer lugn eller leda till PMS-symtom som humörsvängningar och irritabilitet. Under själva menstruationen kan energinivåerna vara lägre och många känner ett behov av vila och egenvård. Under ägglossningen, när östrogennivåerna är som högst, upplever många ett ökat självförtroende och känner sig mer sociala. Under follikelfasen (efter mensen) känner sig många mer energiska och motiverade när östrogennivåerna stiger.

När får man sin första menstruation?

Den genomsnittliga åldern för menarche (första menstruationen) är cirka 12,6 år. De flesta flickor får sin första mens mellan 10 och 16 års ålder, men det kan också ske tidigare eller senare. Det finns flera tecken på att mensen närmar sig. Många upplever en tillväxtspurt under de föregående åren, och när mensen kommer är de ofta nära sin vuxenlängd. Utvecklade bröst och bredare höfter är också tecken på att menstruationen snart kan börja. Ofta kommer den första mensen ett till två år efter att brösten har börjat utvecklas och menstruationen kan börja sex till tolv månader efter den första flytningen.

Hur länge varar mensen?

Mensen börjar i genomsnitt vid 12 års ålder (med stora variationer) och varar fram till cirka 50 års ålder. Under de första åren efter menstruationsdebuten är cykeln ofta oregelbunden och kraftig. Detta beror på att de hormoner som reglerar menstruationscykeln ännu inte har stabiliserats. Mensen kan då komma var 3:e eller 6:e vecka, eller mer oregelbundet. Efter 2-3 år blir cykeln mer regelbunden och kommer vanligtvis en gång i månaden, med en cykellängd på 21-35 dagar.

Hur mycket blöder man under mensen?

Mängden menstruationsblod varierar, men de flesta kvinnor förlorar mellan 40 och 60 ml blod per cykel – vilket ungefär motsvarar en espressokopp. För unga flickor är det vanligt med kraftigare blödningar. Menstruationen varar vanligtvis 5-7 dagar, med den kraftigaste blödningen dag 2 och 3. I början, innan hormonerna stabiliseras, kanske blödningsmönstret inte är lika stabilt. Du kan t.ex. ha kraftiga blödningar under stora delar av cykeln eller en ny blödningstopp mot slutet. Det är viktigt att förklara för unga människor att flickor blöder på olika sätt och att det är till stor hjälp att lära känna hur man själv blöder.

Vad är PMS?

Lyckligtvis har unga människor idag mycket bättre alternativ än för bara 10 år sedan. De kan välja mellan tamponger, bindor, menskoppar och menstrosor. Det är viktigt att de känner sig bekväma, både fysiskt och känslomässigt, med det skydd de använder. Om du rekommenderar tamponger eller menskoppar är det viktigt att du förklarar i detalj hur de fungerar, eftersom de kan vara obehagliga eller till och med smärtsamma i början om de används på fel sätt. Det är också viktigt att de förstår att bindor och tamponger måste bytas ofta. Tamponger ska bytas var 4:e timme och ska inte användas på natten. Menstruationskoppar kan vara svåra att använda för de yngsta barnen. De bör inte heller användas under natten. Blodet ska helst inte stagnera i kroppen utan rinna ut fritt.

Menstrosor är ofta det bästa alternativet för unga eftersom de är enkla att använda och bekväma i alla situationer. De behöver inte heller bytas lika ofta som bindor och tamponger, vilket ger ungdomarna mer frihet i skolan eftersom de inte behöver springa på toaletten minst var fjärde timme. Vi erbjuder en separat serie för tonåringar från storlek 10 år som heter Arya Teen.

Vilket är det bästa mensskyddet för tonåringar?

PMS står för premenstruellt syndrom. Det är fysiska och/eller känslomässiga symtom som uppstår under lutealfasen eller under mensen. Symtomen försvinner vanligtvis under de första dagarna av mensen. Flickor utvecklar oftast PMS flera år efter sin första menstruation, och vissa upplever det aldrig. En balanserad kost, vila och motion kan hjälpa till att lindra symtomen.

Sammanfattningsvis: Vad kan du göra för att på bästa sätt förbereda ditt barn för sin första mens?

  • Prata om det ofta och tidigt. Använd ett naturligt språk och dra nytta av barnets naturliga nyfikenhet för att förklara hur mensen och kroppen fungerar.
  • När du inser att ditt barn börjar växa och att mensen kan vara nära förestående är det en bra idé att visa hur olika typer av skydd fungerar och ha några tillgängliga i hemmet.
  • Prata om hur man hanterar mensen i sociala situationer, t.ex. i skolan, med vänner eller på övernattningar. Att vara väl förberedd, till exempel att ha skydd i ryggsäcken och veta vem man kan prata med, kan ge stor trygghet.
  • Packa ner lite skydd i skolväskan och se till att den unga personen vet var i huset du förvarar ditt mensskydd.
  • Fråga dem vilken typ av skydd de vill använda. Vi skulle naturligtvis rekommendera att menstrosor är ett av alternativen. De ger ett bra skydd under en skoldag och kan användas under perioden innan du tror att du ska få mens. Det är också det överlägset mest skonsamma och naturliga skyddet som ditt barn kan använda.

Kolla in våra menstrosor för tonåringar

Varukorg

1