...
15% rabatt när du anmäler dig till nyhetsbrevet

Ursprunget till menstabu

Menstruation har varit ett tabubelagt ämne sedan tidernas begynnelse. Tyvärr är mens fortfarande tabubelagt i många länder runt om i världen. Tabut innebär socialt stigma och skam kring menstruation, brist på offentlig diskussion och bristfälligt fokus på menstruerande kvinnors behov. I många länder kan unga med menstruation inte gå till skolan eller vuxna inte gå till jobbet, på samma gång som infektioner förblir obehandlade. Skammen är universell och tystnaden är global.

2018 skrev den svenska journalisten Anna Dahlqvist boken It’s only blood. Efter att ha genomfört olika intervjuer i USA, Uganda, Bangladesh och Sverige fann hon att mensskam är ett universellt fenomen.

Under de senaste åren har det skett en hel del positiv utveckling i västerländska samhällen, men stigmat finns fortfarande kvar.

Var kommer det ifrån?

Tabut kring menstruation har djupa historiska, religiösa och kulturella ursprung. Vi hittar tecken på vidskepelse kring menstruation hela vägen tillbaka till begynnelsen av den mänskliga civilisationen. I många forntida samhällen antogs menstruerande kvinnor besitta en farlig övernaturlig kraft.

Vi människor vill gärna söka förklaringar till saker vi inte förstår. Länge visste vi inte vad menstruation var eller vad som var dess syfte. Därför skapades många myter kring mensen. Kvinnor som menstruerade troddes kontrollera måncyklerna, förstöra mat och göra djur sterila. Tabun och myter skapades för att varna för de faror som man trodde kom med de månatliga blödningarna.

En kort historik över mensmyter

I Europa trodde de gamla grekerna att om den första mensen kom sent skulle det bildas blodproppar runt hjärtat och att livmodern skulle börja förflytta sig runt i kroppen. En sen menstruation skulle också orsaka självmordstankar och depression…

Under medeltiden trodde folk att en penis som vidrörde blodet skulle börja brinna. Om ett barn blev avlat under mensen skulle barnet bli besatt av djävulen, deformerat eller – skräck och förfäran – födas rödhårigt.

I Europa, men även på andra ställen, ansåg man att en menstruerande kvinna inte borde se solljus, röra vid vatten eller gå i närheten av sädesslag.

I många kulturer förvisades kvinnor från samhället när de hade mens. I Nepal är denna sed, kallad Chhaupadi, fortfarande levande i vissa delar av landet trots att detta förbjöds för 15 år sedan. Menstruerande kvinnor tvingas fortfarande lämna sina hem för att söka skydd i ohygieniska och otrygga hyddor eller boskapshus tills menstruationen är avslutad.

Kristendomen, judendomen, islam, buddhismen och hinduismen har alla framställt menstruation och dess effekter på kvinnor negativt och beskriver både mensen och kvinnor som orena. Koranen varnar män och uppmanar dem att hålla sig undan kvinnor som har mens. Den katolska doktrinen ger Eva skulden för att ha ätit äpplet och menstruationen fungerar som en smärtsam påminnelse och som ett straff för hennes synd. Andra religioner föreskriver rengöringsritualer, som Mikve-baden i judendomen, eller förbud mot aktiviteter som sex, matlagning eller besök i religiösa byggnader.

Några kulturer ansåg dock att menstruationsblod var heligt. Amerikansk ursprungsbefolkning trodde till exempel att menstruation var en länk mellan det jordiska och det andliga på grund av kopplingen till måncyklerna. Olika ritualer utfördes för att hedra blodet. Menstruationsblod har också använts i kinesisk medicin för att skapa ”rött bly”, som är ett medel som tros förlänga människors livslängd.

Varför är mensen fortfarande tabu?

Under 1800-, 1900- och tidiga 2000-talet framställdes menstruation i reklam som en ”hygienisk kris” som skulle döljas till varje pris. Tv-reklam framställde mensen som ett problem. Det pratades om kroppens lukt, ohälsa, sömnproblem och läckage. Menstruation beskrevs som en smutsig månatlig händelse som orsakar skuldkänslor, ångest och obehag. Självklart kunde allt fixas genom att köpa säljarnas produkter!

I början av 2000-talet startade en ny trend. P-pillerföretag uppmuntrade kvinnor att välja bort mensen helt. Företagen förstärkte idén om att menstruationen är en onödig belastning som kan undvikas. Och valet överlämnades till kvinnorna. Forskare har hävdat att det här förstärkte stigmat kring menstruation.

Mensprodukter anses fortfarande inte vara en förnödenhet, som om kvinnor kunde välja att ha mens eller inte. Mervärdesskatten som läggs på menstruationsprodukter leder till stigmatisering och mensfattigdom. Brister i innovation leder till enorma föroreningar på grund av alla engångsprodukter som kastas. På platser utan bra avfallshantering ligger engångsprodukterna kvar i naturen och hamnar ofta i havet. Dålig hygien vid menstruationen på grund av brist på information kan leda till olika hälsoproblem, som sent diagnostiserande av sjukdomar.

Att inte diskutera mens och tabun kring mensen har uppenbara konsekvenser runt om i världen.

Är menstabu verkligen så farligt?

Konsekvenserna för kvinnor är väldigt verkliga och ibland farliga. I en del kulturer symboliserar den första mensen början på kvinnligheten och kommer som ett första steg innan tvångsäktenskap och barnäktenskap eller könsstympning.

Konsekvenserna för samhället är också väldigt höga. Social uteslutning, ekonomiska konsekvenser, föroreningar, hälsoproblem och till och med död kan knytas till stigmatisering av mens och kvinnor.

Mens är huvudorsaken till att många flickor missar skolan i utvecklingsländer. Social skam och brist på tillgång till sanitära produkter, privata toaletter och rent vatten påverkar flickors utbildning. Enligt UNESCO har bara 50% av alla flickor i Kenya tillgång till bindor. I Nepal och Afghanistan har 30% av flickorna inte gått till skolan under mensen. I Indien har 20% hoppat av skolan helt. Forskning har visat att det är mindre sannolikt att flickor som missar utbildning återgår till skolan efteråt. De blir också mer sårbara för tidigt äktenskap, våldtäkt och våld. Det här påverkar inte bara flickorna, utan också landets potential för välfärd.

Hur påverkar menstabu kvinnor?

Vetenskapliga studier som sträcker sig från 80-talet till 2017 har bekräftat att menstruation leder till känslor av skam, skuld och självförakt. Informanterna i studierna sa att de inte vill att andra ska se dem med en mensprodukt, eller i värsta fall bli påkomna med en blodfläck från mensen.

I sin bok Period Power undersöker Nadya Okamoto stigmat som leder till tron att mens gör kvinnor odugliga, känslomässigt ur balans och störande för män, samt tron att mens orsakar kvinnors dåliga humör och problem i sovrummet.

I en studie från 2005, av Deborah Schooler tillsammans med andra forskare, hittades en koppling mellan mens- och kroppsskam, samt att detta ledde till mindre sex och otrygghet kring sexuella akter.

I generationer har vi fått höra att mens är äckligt. Det är inte bara falskt, utan ledde också till att kvinnor själva började tro att de var äckliga när de hade mens.

Är mens tabu ännu idag?

I västerländska kulturer blir menstruation alltmer accepterad. Mens är långsamt på väg att bli ett vanligt ämne i offentliga sammanhang. Genom att prata mer om mens och kvinnors hälsa kommer ämnet gradvis att bli mer accepterat, som det borde vara! Gamla myter och kulturella tabun ersätts långsamt med riktig kunskap.

För de samhällen vi lever i och för kvinnors skull får vi hoppas att vi snabbt kan röra oss mot en allmän acceptans av menstruation och kvinnor som menstruerar.

Kolla våra naturliga menstrosor

Linn
7 juni 2022
Läs mer
Mycket nöjd! Beställde två för att testa först. Har beställt ytterligare två efteråt. Inga bindor som ändrar form och position, inget prasslande när man går, ingen klam känsla. Och allra bäst: slipper att ha glömt att köpa bindor/tamponger när man behöver det. Rekommenderas!
Léa
30 april 2022
Läs mer
Ida high waist är inte bara superbekväm, den får mig också att känna mig sexig och självsäker medan jag har mens! Detta är mitt första mensunderkläder, och jag är imponerad av produktens kvalitet. Ska rekommendera den till mina vänner!
Elianne
8 april 2022
Läs mer
Håller faktiskt allt den lovar! Väldigt glad att jag snubblade över reklam för dessa, då jag reagerar både på bindor och tamponger och inte tyckte menskoppen var bekväm! Har rekommenderat denna till alla mina vänner och kommer att köpa fler så småningom! Stort plus för att de var så bekväma att ha på att man gärna vill använda dem varje dag!
Föregående
Nästa
Varukorg