...
15% rabatt när du anmäler dig till nyhetsbrevet

PFAS, fluorämnen och menstrosor

Har du hört talas om PFAS, fluorämnen och evighetskemikalier förut? Kanske har du hört något om PFAS i menstrosor och funderar på vad det faktiskt innebär? Vi har skrivit den här artikeln för att förklara allt du behöver veta om PFAS.

Vi börjar med det viktigaste: I Serelunas menstrosor finns inget PFAS. Det här har bekräftats av samtliga våra underleverantörer, och vi har testat för PFAS i ett oberoende laboratorium.

Vad är PFAS eller ”evighetskemikalier”?

Per- och polyfluorerade alkylsubstanser (PFAS) är ett samlingsnamn för syntetiska material. PFAS har fått mycket uppmärksamhet under de senaste åren eftersom ämnena är miljö- och hälsofarliga. Idag finns det över 10 000 kända PFAS, samtidigt som nya varianter hela tiden utvecklas. PFAS används överallt; I yogabyxor så att de blir vattenavvisande och fläckfria, i stekpannor så att maten inte ska fastna, eller till skidvalla för att få superglid och guldmedaljer i OS. PFAS innehåller fluor och omnämns i dagligt tal därför ofta som högfluorerade ämnen eller fluorämnen. De kallas också ”evighetskemikalier” eftersom de bryts ner extremt långsamt och stannar kvar i naturen, inklusive i djur och människor.

Varför använder man PFAS?

Orsaken till att PFAS används är för att ämnena gör produkter vattenavvisande och ”fläckfria”. Fluorämnena gör att andra ämnen inte kan fästa sig på ytskiktet och istället bara studsar av. Tänk på när du sist hade på dig en nyimpregnerad skaljacka i regnet. Påminn dig om hur du såg regndropparna studsa av jackan lekfullt och lätt, utan att den absorberade något fukt. Eller tänk på hur inget verkar fastna i din teflonpanna. Förklaringen är PFAS. Väldigt praktiskt, men också väldigt problematiskt. Flera internationella förbud mot PFAS är på väg och flera varumärken håller på att fasa ut användningen. Det finns alternativa lösningar, och ofta är PFAS inte nödvändigt i överhuvudtaget. Menstrosor är ett bra exempel på det.

Varför är PFAS skadligt för hälsa och natur?

PFAS utgör en farlig kombination av lång nedbrytningstid, bioackumulering och giftighet som innebär att de kan vara mycket skadliga för människor och natur. PFAS är tillverkade för att vara motståndskraftiga och har en väldigt lång nedbrytningstid i naturen. En del ämnen bryts inte ner alls. Det leder till att de kan ansamlas i naturen och utgöra problem många tusen år framåt. Idag finns det så mycket PFAS i omlopp i naturen att det är omöjligt att undgå detta. Allt regnvatten världen över innehåller halter av PFAS över rekommenderade nivåer.

Ännu mer problematiskt är att PFAS också ansamlas i levande organismer (vilket kallas för bioackumulering). Desto högre upp i näringskedjan man kommer, ju mer PFAS kommer man att hitta. Studier från USA har visat att 97% av alla människor har PFAS i kroppen. De som äter mycket fisk och skaldjur har visast sig ha högre nivåer av ämnena i kroppen.

Studierna har också visat att många hälsoproblem är kopplade till långvarig exponering av PFAS. Ett problem med studier av PFAS är att det finns över 10 000 olika varianter av ämnena och att hur dessa påverkar människor inte har studerats ordentligt, men vad vi vet ger goda grunder till att vara försiktiga. Vad som undersökts mest är PFAS-varianterna PFOS och PFOA, som är förbjudna i EU och i USA. Studier har också visat att ämnena försvagar immunsystemet och ökar risken för infektioner. PFAS har också kopplats till hormonrubbningar, minskad fertilitet, ökad risk för vissa cancerformer, låg födelsevikt hos nyfödda, högt blodtryck hos gravida och högt kolesterol.

Det finns mycket vi inte vet om PFAS, men det vi vet ger verkligen anledning till att vara försiktiga. Det finns en orsak till att hälsovårdsmyndigheter världen över varnar för och i ökande takt förbjuder användningen av PFAS.

PFAS i mensprodukter, inklusive menstrosor, bindor och tamponger.

Januari 2020 slog en bomb ner på menstrosemarknaden. Tidningen från den amerikanska miljöorganisationen Sierra Club hade undersökt om menstrosor innehöll PFAS. Sierra Club hittade PFAS i menstrosorna från det ledande märket i USA – Thinx. Menstrosorna innehöll 2000–3000 mg/kg fluor (mer om det senare), som är mer än tillräckligt för att konstatera att PFAS bevisligen använts under tillverkningen av menstrosorna. Upptäckten kom som en chock eftersom menstrosemärken framställer sig som ekologiska och hälsosamma för kvinnor. Det kändes nog som ett svek för många.

Artikeln resulterade i en negativ mediastorm och en grupprättegång som efter tre år ledde till en förlikning där Thinx var tvungna att återbetala delar av köpesumman av trosorna de sålt. Kärnan i rättsfallet var att Thinx ansågs ha vilselett sina kunder när de framställt sig som ett ”organiskt, ekologiskt och giftfritt alternativ” till engångsskydd, samtidigt som deras menstrosor innehöll PFAS.

Det här startade också en jakt på PFAS i andra menstrosor och mensprodukter. Mamavation, en amerikansk konsumentorganisation, visade att 48% av alla bindor, 22% av tampongerna och 65% av menstrosorna som undersökts innehöll spår av PFAS.

En orsak till att man bör vara skeptisk till PFAS i menstrosor är att underlivet är ett väldigt känsligt område som lätt kan ta upp ämnen i kroppen. Det har inte gjorts några direkta studier av det, men baserat på vad vi vet om PFAS finns det flera goda skäl till att vara skeptisk till menstrosor med höga nivåer av PFAS. Den främsta orsaken till oro är knuten till att PFAS kan rubba hormonbalansen i kroppen. Det bästa är att välja mensskydd utan PFAS. Då tar man inga onödiga risker.

Hur regleras PFAS idag?

Idag regleras användningen av PFAS av EU genom REACH (Registration, Evaluation, Authorisation and Restriction of Chemicals). Problemet är bara att ett fåtal av alla ämnen som räknas till gruppen PFAS är reglerade och att nya varianter hela tiden utvecklas. Norge har därför tillsammans med Sverige, Danmark, Nederländerna och Tyskland föreslagit nya regleringar som innebär ett förbud mot all PFAS. Förslaget är ute på remiss och nya regleringar väntas införas 2025 eller 2026. Ett förbud inom EU kommer också att gälla för Norge genom EES-avtalet.

Vi på Sereluna tycker att det här är ett utmärkt förslag och stödjer det till 100%.

Greenwashing – Hur företag försöker lura dig

Som du kanske förstått är PFAS ett komplicerat ämne, som det kan vara lätt att bli förvirrad av. Det är det tyvärr många företag som utnyttjar. Men hur försöker företagen att lura dig?

Det vanligaste, och enligt oss mest lömska sättet, är att hävda att produkterna är fria från PFOS och PFOA. För vad betyder det egentligen? Först en liten påminnelse: PFOS och PFOA tillhör gruppen PFAS. Ämnena är kopplade till många hälsoproblem och är därför förbjudna i hela 160 länder! Det är inte särskilt imponerande att hävda att en produkt är fri från PFOS och PFOA. Allt annat hade ju varit olagligt. Så varför ens nämna det? Vi tror att orsaken är att skapa förvirring och dölja sanningen. Hur många känner du som vet skillnaden på PFOS, PFOA och PFAS..? Precis…

Ett annat sätt som företag försöker distrahera dig på är att hela tiden framhäva Oeko-tex 100-certifieringen som en sköld mot alla kritiska frågor. Tänk dig att du frågar dem om deras menstrosor är fria från fluorämnen och de svarar: ”Vi använder endast helt Oeko-tex 100-certifierade material.” Betyder det att de är fria från fluorämnen? Svaret är: ”Inte nödvändigtvis.” Vi ska förklara!

Oeko-tex 100 anses vara en toppmarkör inom klädindustrin, men Oeko-tex 100 testar endast för cirka 30 av de mest använda PFAS, som PFOS och PFOA. De testar inte för de 10 000 andra varianterna som existerar. Detsamma gäller för dagens EU-regleringar. Dessa omfattar bara ett fåtal av de ämnen som kategoriseras som PFAS. Att uppfylla EU-kraven eller ha Oeko-tex 100-certifiering är alltså INTE detsamma som att menstrosorna är fria från PFAS. Det är därför EU nu arbetar med nya regler vars mål är att förbjuda samtliga PFAS.

Hur kan man göra ordentliga tester för PFAS i kläder?

När man testar kläder för PFAS har man idag två alternativ. Det vanligaste är att ta prover som visar om kläderna uppfyller de krav man vill uppnå. Testet tas då bara för de cirka 30  ämnen som omfattas av dagens EU-reglering av PFAS. Det andra alternativet är att man undersöker förekomsten av fluor, eftersom stora förekomster av fluor är en indikation på att PFAS har använts i produktionen. Det här alternativet innebär att man testar för alla de andra 10 000 ämnena som existerar, men som idag inte omfattas av någon reglering. Livsmedelsindustrin använder den senare metoden idag och vi tror att klädindustrin kommer att följa efter.

Eftersom PFAS finns överallt händer det ofta att PFAS överförs från en produkt till en annan produkt. Ofta kan brödförpackningar rika på PFAS överföra ämnena till brödet. Testar man brödskivorna kan man se att de innehåller små mängder PFAS, även om själva brödet inte bakades med PFAS. Det är därför viktigt att testerna gör en gränsdragning mellan små fluormängder, vilket tyder på att produkten har varit i kontakt med andra produkter som innehåller PFAS, och större fluormängder vilket visar på att PFAS har använts under tillverkningen av själva produkten. Denna gräns sätts vanligtvis vid 100mg/kg.

PFAS och Sereluna

När vi höll på att utveckla våra menstrosor hade vi många diskussioner med råvaruleverantörerna om att de tyger vi köpte skulle vara rena, av hög kvalitet och ha Oeko-Tex 100- eller GOTS-certifiering. De stränga EU-regleringarna var också en av anledningarna till att vi valde att producera i Europa. Snart märkte vi också att flera av våra kunder frågade om PFAS (tusen tack till er!). Vi insåg att vi inte bara kunde förlita oss på Oeko-tex 100- och GOTS-certifieringar, så vi bestämde oss för att testa våra menstrosor i ett oberoende laboratorium.

Vi kontaktade tyska TÜV SÜD, ett av de största certifieringsföretagen i världen, och bad dem hjälpa oss. Vi beställde två tester av dem. Det första testade för alla PFAS-varianter som är förbjudna enligt EU:s regleringar (EN 17681 Part 1 & 2). Med andra ord: Följer våra menstrosor EU-regleringarna? Våra menstrosor klarade detta test – inga PFAS upptäcktes.

Det andra testet var för ”totalt organiskt fluor”, som analyserade om våra menstrosor innehöll fluor och därmed PFAS. I livsmedelsförpackningsindustrin är det vanligt att säga att fluorhalter över 100 mg/kg (ppm) bevisar att PFAS använts i produktionen. Halter under denna mängd kan bero på att ämnena överförts från andra källor, till exempel en förpackning med höga halter av PFAS. Testet vi genomförde hos TÜV SÜD utgick från ett gränsvärde på 50 mg/kg. Detta gränsvärde är det minsta värdet testet kan upptäcka. Alla nivåer under 50 mg/kg ger svaret ”inga fynd”. Inget fluor upptäcktes i våra trosor.

I alla våra trosor använder vi bomull, bambuviskos och polyester från samma tillverkare. Vi valde därför att testa alla dessa tre lager på trosmodellen Kaia brief. Testet utfördes i april 2023. Vi skulle gärna ha delat hela testresultatet, men fick inte tillåtelse av TÜV SÜD. Vi visar dock några skärmdumpar från resultatet nedan. Om journalister vill se hela testet går det fint att kontakta oss. Vi gillar öppenhet!

Slutsatsen är därmed att våra oberoende undersökningar bekräftar det leverantörerna berättade för oss – att PFAS inte tillsatts i våra menstrosor vid något tillfälle under tillverkningen. Nedan ser du en del av testresultatet från testet för totalt organiskt fluor.

Vad Sereluna tänker om PFAS

Ska du nu få panik och kasta ut alla produkter som innehåller PFAS? Det skulle nog vara att överreagera, tror vi. Det är viktigt att påpeka att PFAS finns överallt och är närmast omöjligt att undvika helt. Vad som är farligt är långvarig exponering av höga halter. Det är fortfarande mycket vi inte vet om PFAS. Hur mycket exponering som krävs innan man tar skada är svårt att säga, men baserat på vad vi redan vet om PFAS finns det skäl att vara försiktig. Att EU (med Norge) nu vill totalförbjuda PFAS tycker vi säger det mesta. Det är viktigt att alla industrier, inkluderat Sereluna, tar ansvar och slutar använda PFAS i sin produktion. Och du som konsument måste kräva förändringar och rösta med plånboken.

Som du kanske redan förstått försöker Sereluna vara transparenta för att skapa tillit. När man startar ett eget företag vill man att företaget ska spegla vem man är som person. Att stå upp för sina principer har ofta ett pris. Tro det eller ej: Rena ekologiska material av hög kvalitet är mycket dyrare än syntetiska material som innehåller PFAS och nanosilver. Men för oss har det aldrig funnits något annat alternativ. Du ska kunna vara säker på att Sereluna tar din hälsa och miljön på allvar.

Kolla våra naturliga menstrosor

Linn
Läs mer
Mycket nöjd! Beställde två för att testa först. Har beställt ytterligare två efteråt. Inga bindor som ändrar form och position, inget prasslande när man går, ingen klam känsla. Och allra bäst: slipper att ha glömt att köpa bindor/tamponger när man behöver det. Rekommenderas!
Léa
Läs mer
Ida high waist är inte bara superbekväm, den får mig också att känna mig sexig och självsäker medan jag har mens! Detta är mitt första mensunderkläder, och jag är imponerad av produktens kvalitet. Ska rekommendera den till mina vänner!
Elianne
Läs mer
Håller faktiskt allt den lovar! Väldigt glad att jag snubblade över reklam för dessa, då jag reagerar både på bindor och tamponger och inte tyckte menskoppen var bekväm! Har rekommenderat denna till alla mina vänner och kommer att köpa fler så småningom! Stort plus för att de var så bekväma att ha på att man gärna vill använda dem varje dag!
Föregående
Nästa
Varukorg