...
15% rabatt när du anmäler dig till nyhetsbrevet

Allt du behöver veta om menstrosor

Allt du behöver veta om menstrosor

Vad är menstrosor och hur fungerar de?

Menstrosor är återanvändbara trosor med inbyggt skydd som absorberar och kapslar in vätska. De är specialtillverkade för menstruationsblödningar, men fungerar också fint för andra typer av intima vätskor. Trosorna består av fyra samverkande lager som håller dig trygg.

  1. Första lagret, närmast huden, består av organisk bomull som drar vätska bort från huden och mot det absorberande lagret. Detta gör att trosorna känns torra och fräscha.
  2. Andra lagret är ett superabsorberande lager som absorberar och kapslar in vätskan. Vi använder bambuviskos.
  3. Tredje lagret består av ett vattentätt material som hindrar vätskan från att tränga igenom.
  4. Fjärde lagret består av bomull så att trosan ser ut som en vanlig trosa.

Alla menstrosor är tillverkade enligt samma princip med en absorberande kärna och ett vattentätt lager som hindrar vätska från att tränga igenom. Hur mycket vätska menstrosorna absorberar och kapslar in beror på det absorberande lagret. Menstrosor kommer ofta med olika absorptionsförmåga och det är viktigt att hitta trosorna som fungerar bäst för dig. När man blöder som mest kan det vara smart med en högre nivå på skyddet. Precis i början och i slutet av menstruationen kan en trosa med måttligt skydd vara tillräcklig för dig.  

Sereluna säljer trosor med hög absorptionsförmåga motsvarande fyra tamponger eller 25ml, samt trosor med måttligt skydd som motsvarar två tamponger eller lite över 12ml. Alla våra trosor har ett stort absorptionsområde som fångar upp vätska. Det innebär att de fungerar fint att sova i.

Olika tillverkare av menstrosor använder olika material. Det som kan variera är kvaliteten på materialen som används. Generellt är naturliga och ekologiska material dyrare och bekvämare än syntetiska material.

De flesta menstrosor är tillverkade så att huden kan andas. Kombinerat med din kroppsvärme innebär det att trosorna inte känns våta när du blöder. När de är fulla bör man dock byta dem för att behålla den torra och fräscha känslan.

Hur använder man menstrosor?

Menstrosor är otroligt enkla att använda. Du tar helt enkelt bara på dig dem. Trosorna är tillverkade för att helt ersätta bindor och tamponger och man behöver inget annat skydd. Det finns dock inget som hindrar att använda dem tillsammans med tampong eller menskopp. Bindor rekommenderas inte eftersom bindan kommer att täcka över det absorberande området i menstrosorna.

Vi rekommenderar att du använder dina menstrosor hemma först. Det är nämligen viktigt att man lär känna hur man själv blöder innan trosorna kan användas på bästa sätt. Har man använt bindor eller tampong är man kanske van vid att bara kasta skyddet när det är fullt, utan att nödvändigtvis tänka så mycket på hur man blöder.

Det är ganska vanligt att tro att man blöder mer än man egentligen gör. I genomsnitt blöder en kvinna 30–40ml under en hel cykel fördelad på fem till sju dagar. Det motsvarar en liten espressokopp. Vanligtvis kommer 90% av blödningen de första tre dagarna, med en topp vid dag två. Riklig blödning definieras som allt över 60–80ml per cykel.

Utöver mängden vätska man blöder är också viskositeten på vätskan viktig. Tänk på skillnaden mellan vatten, som har låg viskositet, och honung som har hög viskositet. Folk har olika viskositet på blödningen. Ju högre viskositet desto lättare är det för menstrosorna att absorbera all vätska.

För de allra flesta kommer alltså ett par menstrosor hålla fint upp till tolv timmar. En del dagar håller de ännu längre. Blöder man mer än genomsnittet kan man vilja byta tidigare än efter tolv timmar. Man byter trosan när den börjar kännas fuktig och lite tung. Det kan kännas lite osäkert första gången, men det tar inte lång tid innan det går på rutin. Alla kvinnor blöder olika och det är därför viktigt att du lär känna din blödning!

Hur tar man hand om sina menstrosor?

När man använt färdigt trosorna ska de sköljas i kallt rinnande vatten tills vattnet är klart. Sen kan de tvättas i tvättmaskin med andra kläder – men inte i mer än 30–40 grader. Det beror på två saker. Blod koagulerar om det tvättas i höga temperaturer och kommer alltså att stelna, vilket kan reducera menstrosornas absorptionsförmåga. Den andra orsaken är att materialen inte tål tvätt i höga temperaturer. Det är också viktigt att menstrosorna inte tvättas i fett flytande tvättmedel (mer än 15% feta lipider) eller i sköljmedel då dessa kan tränga in i det absorberande lagret och försämra funktionen. Med ordentlig skötsel varar Serelunas menstrosor i fem till sju år. Så är nödvändigtvis inte fallet med andra märken som använder sig av mer syntetiska material.

Är menstrosor hygieniska?

Det här är en fråga vi ofta får. Svaret är ja. Först och främst är mensblod i sig sterilt. Ditt underliv har en naturlig bakterieflora som skyddar dig. Det sterila mensblodet kan blanda sig med den naturliga bakteriefloran, men det brukar inte vara vara något problem.

MinMote har testat menstrosor och intervjuade samtidigt Ingun Grimstad Klepp, professor i mode och hållbarhet på SIFO vid universitetet Oslomet, om hur trosorna ska tvättas. Hon menar att tvätt i 40 grader ska vara tillräckligt och säger följande om invändningen många har om att underkläder måste tvättas i 60 grader:

”– Det stämmer att det i Norge finns en tillit till att temperaturen avgör renheten, medan man i andra länder tvättar med kallt vatten och har motsvarande tillit till kemikalier. Men vi smittar inte oss själva. Vad för sjukdomar är de rädda för? Om vi vill ha en helt ren tvätt måste vi antingen tvätta i mer än 95 grader eller använda starkare kemikalier än vanligt tvättmedel.” (citat från MinMote-artikel)

Känner man att trosorna behöver en extra tvätt rekommenderar vi att använda ättika, som är ett naturligt desinficerande medel. Det kommer att avlägsna bakterier skonsamt.

När lämpar sig menstrosor bäst?

Frågar du oss kommer vi säga alltid. Huvudorsaken till att man byter till menstrosor är att de är mycket behagligare och skönare än andra skydd. Menstrosor har också fördelen att de, till skillnad från bindor, håller sig på plats bra. Men i vissa fall kan menstrosor vara extra lämpade.

För ungdomar kan den första mensen tyvärr vara en traumatisk upplevelse – särskilt om man börjar blöda i skolan. I början är också cyklerna mer oregelbundna, både när det gäller hur länge man blöder men också när man börjar att blöda. Menstrosor för tonåringar är därför perfekta, eftersom de kan användas istället för en vanlig trosa utan att man märker någon större skillnad. De är mycket skonsammare att använda än tampong eller binda under den period man är rädd för att få mens. Att använda menstrosor är också bekvämare och skonsammare för miljön.

Om man blöder väldigt mycket kan en menstrosa också fungera som ett bra extra skydd. Särskilt om man jobbar i sjukvården och måste bära vita arbetskläder på jobbet. Ett hektiskt nattpass kan göra det svårt att byta skydd och ett par menstrosor kan då vara räddningen.

Hur vanliga är menstrosor?

I Norge och Sverige är detta helt nytt. Innan behövde man importera dem från utlandet, men det har kommit några alternativ på marknaden. Sereluna är det första norska menstrosemärket. De moderna menstrosorna har funnits i tio år och blivit otroligt populära världen över. I Storbritannien köpte en av fem av alla kvinnor en menstrosa de senaste tolv månaderna och en av tre har planer på att köpa menstrosor. Menstrosor är helt enkelt en supertrend som äntligen har kommit till Norge och Sverige.

Våra råd innan man köper menstrosor

  1. Kolla vad trosorna är tillverkade av. Ju fler naturliga material, desto mer bekväma och luftiga kommer menstrosorna vara. Ju fler syntetiska material, desto mer bikinitrosekänsla.
  2. Var är trosan tillverkad? Var den är producerad kan säga något om kvaliteten. Detta är mindre viktigt än de material som används.
  3. Vad är leveranstiden? Onormalt långa leveranstider kan tyda på dropshipping och extra moms när du äntligen tar emot leveransen. Dubbelkolla för att undvika obehagliga överraskningar.
  4. Kolla vad andra kunder säger. Det bästa är att kolla med vänner som använder trosorna.
  5. Är trosorna fria från kemikalier och silverpartiklar? Har man en luftig trosa av god kvalitet är det inte nödvändigt att behandla dem med kemikalier!

Kolla in våra naturliga menstrosor

Linn
Läs mer
Mycket nöjd! Beställde två för att testa först. Har beställt ytterligare två efteråt. Inga bindor som ändrar form och position, inget prasslande när man går, ingen klam känsla. Och allra bäst: slipper att ha glömt att köpa bindor/tamponger när man behöver det. Rekommenderas!
Léa
Läs mer
Ida high waist är inte bara superbekväm, den får mig också att känna mig sexig och självsäker medan jag har mens! Detta är mitt första mensunderkläder, och jag är imponerad av produktens kvalitet. Ska rekommendera den till mina vänner!
Elianne
Läs mer
Håller faktiskt allt den lovar! Väldigt glad att jag snubblade över reklam för dessa, då jag reagerar både på bindor och tamponger och inte tyckte menskoppen var bekväm! Har rekommenderat denna till alla mina vänner och kommer att köpa fler så småningom! Stort plus för att de var så bekväma att ha på att man gärna vill använda dem varje dag!
Föregående
Nästa
Varukorg