...
15% rabatt när du anmäler dig till nyhetsbrevet

En jämförelse mellan tamponger, bindor, menskoppar och menstrosor

Mensen och hur man bäst hanterar den kan bjuda på många dilemman. Vi har därför satt upp den här jämförelsen mellan de fyra vanligaste mensskydden: tamponger, bindor, menskopp och menstrosor. Vi sätter igång!

En kort historik över mensskydd!

Både tamponger och bindor i sin moderna version utvecklades under första världskriget. Sjuksköterskor skapade dem för att kunna fortsätta jobba trots att de hade mens.

Den kommersiella versionen av bindor lanserades 1920. Vid den här tidpunkten var det en exklusiv vara som var väldigt dyr. Kunderna mutade ofta kassörerna för att försäkra sig om att ingen visste att de köpte bindor!

1931 skapade en läkare den kommersiella versionen av tampongen med applikator. Läkarna hade länge använt bomullsproppar för skottskador och andra vätskor i årtionden. Tampongen marknadsfördes som en ”osynlig enhet även under den mest perfekt åtsmitande klänningen”.

Tampongernas utveckling

Det var mycket tillverkarna inte visste, inklusive under hur lång tid det var säkert att använda en tampong innan den behövde bytas. Mellan 1979 och 1983 rapporterades 2 200 fall av toxiskt chocksyndrom relaterade till tamponganvändning.

Det gick flera år innan tillverkarna överhuvudtaget förstod vad som hände. När det blev tydligt att tamponganvändning var orsaken till sjukdomsfallen var de tvungna att justera kemikalierna som användes för att tillverka tamponger och försvara sina produkter i offentliga utredningar och rättegångar.

Tamponger idag

Visst är tamponger små och praktiska, särskilt när du till exempel simmar. Att sätta in dem kan däremot vara obehaligt, och det finns fortfarande en risk för toxiskt chocksyndrom. Om en tampong hamnar i naturen får det dessutom stora negativa konsekvenser för miljön. På grund av all mikroplast de innehåller tar det 500–800 år för dem att brytas ned.

Än idag tillverkas tamponger med kemikalier. De flesta av dem innehåller dioxin som är en biprodukt av klor och som används i blekningsprocessen. Världshälsoorganisationen (WHO) listar denna produkt som en i det ”smutsiga dussinet – en grupp farliga kemikalier kända som bestående organiska miljögifter.”

Tamponger räknas fortfarande till medicinsk utrustning. Tillverkarna är därför inte skyldiga att redovisa information om innehållet… Vi vet att moderna tamponger består av en blandning av tjockflytande viskos och konventionell bomull. Vad som tillsätts i form av kemikalier, blekmedel, parfymer, färgämnen och andra efterbehandlingsmedel, vilka samtliga kan ”läcka” ut från produkten, beror på vilka tillverknings- och bearbetningsstekniker som används. En rapport om återanvändbara och giftfria mensprodukter från Zero Waste Report publicerad 2018 angav: ”Ett nyligen genomfört test fann koldisulfid i tamponger gjorda av viskos, vilket har kopplats till ökad risk för för tidigt klimakterie och menstruationsstörningar.” Vi tror att kvinnor vill veta vad som finns i deras intimprodukter och tycker det är helt obegripligt att tampongtillverkare aktivt förhindrar detta.

Toxiskt chocksyndrom är ännu en reell risk för kvinnor som använder tamponger. Ett ökat antal fall av kvinnor som dör av det har registrerats under det senaste decenniet. Blod som koagulerar i slidan är den främsta orsaken till spridning av bakterier och till toxiskt chocksyndrom. Du har kanske hört att det inte är bra att använda tampong eller menskopp under natten. Det här är orsaken! Blodet ska komma ut av en anledning. Använd aldrig tamponger längre än tillverkaren anvisar. Tvätta händerna noggrant innan du sätter in den. Helst ska de bytas var fjärde timme och absolut max var åttonde timme. Det är extra viktigt att byta till en ren tampong innan man går och lägger sig.

Bindor idag

Med bindor behöver du inte sätta in någonting, och de finns i många olika sorter. De flyttar dock på sig, låter lite och har den märkliga vanan att fastna där de inte borde! Precis som tamponger har de stor inverkan på miljön. Eftersom de huvudsakligen är tillverkade av plast tar bindor 500 till 800 år att bryta ned.

En kvinnas kropp är ofta som svagast under menstruationen. Dessutom är huden runt slidan tunnare och mer genomtränglig för många syntetiska kemikalier. Bindor räknas, precis som tamponger, till medicinska produkter och därför behöver innehållet inte redovisas av tillverkaren…

Ett till citat från från Zero Waste Report”Konventionella bindor är tillverkade av upp till 90% plast gjord av råolja och kan innehålla kemikalier som BPA, ftalater och petrokemiska ämnen, vilka är kända hormonstörande ämnen kopplade till olika sjukdomar som hjärtsjukdomar, infertilitet och cancer. Till och med spår av dioxin och glyfosat kan finnas i mensprodukter.” Kanske är det på tiden att tillverkare av bindor och tamponger börjar informera om vad de stoppar i sina produkter?

Utöver det tvivelaktiga innehållet är det viktigt att veta att många av dessa bindor inte släpper genom luft. När de används i flera timmar kan de orsaka irritation och bakterietillväxt samt bidra till infektioner.

Du har kanske hört att det inte är bra att använda en binda längre än sex timmar. Det här är orsaken!

Hur är det med menskoppar?

Menskoppar uppfanns 1867, men den kommersiella versionen kom ut på marknaden först på 30-talet. Koppen blev dock inte riktigt populär förrän på 90-talet.

Menskoppar är miljövänliga eftersom de är återanvändbara. De är också snälla mot plånboken. De kan användas längre än tamponger, i upp till åtta timmar. Men på samma sätt som för tamponger finns det fortfarande risk för toxiskt chocksyndrom på grund av blod som koagulerar i slidan. Det rekommenderas inte heller att sova med menskopp eftersom blodet kommer att hållas tillbaka inne i slidan istället för att flyta ut fritt på det sätt naturen planerat.

Det kan vara svårt att hitta rätt passform på menskoppen beroende på ålder, flöde och om du har fött barn. De finns i en mängd storlekar, former, volymer, material och hårdhet. Det är svårt att hitta information om vad som passar bäst, samtidigt som fel val kan orsaka obehag.

Att sätta in och ta ut menskoppen kan vara komplicerat och kladdigt. Om du är på en offentlig plats ska du komma ihåg att den måste sköljas inne på en toalett.

Alla märken är inte samma när det kommer till materialet de är tillverkade av. Om du väljer detta alternativ bör du se till att du använder en kopp tillverkad av medicinsk silikon.

Menstrosor: Nykomlingen!

Menstrosor uppfanns 1988, men började bli populära för cirka tio år sedan. De är tvättbara underkläder gjorda av olika lager av tyger. Det översta lagret drar blodet mot det absorberande lagret under och lämnar en fräsch och torr känsla. Ett vattentätt lager under detta säkerställer att det inte blir något läckage.

Du kan använda trosorna i upp till tolv timmar, för sig själva eller tillsammans med menskopp eller tampong. När de använts färdigt ska de sköljas i handfatet. Det går fint att tvätta dem tillsammans med andra kläder. Efter tvätt torkas de och är redo att användas igen!

Menstrosor kommer med olika absorptionsförmåga och kan tillverkas i olika stilar och färger. Precis som alla trosor görs de också med olika kvalitet. Det finns många bra skäl till att byta till menstrosorMenstrosor flyttar sig inte som bindor. De används på samma sätt som vanliga underkläder. Menstrosor är definitivt det bästa alternativet för att sova bekvämt och tryggt.

Den första kostnaden är lite högre, men eftersom du kan använda dem i många år är de på lite längre sikt mindre dyra än engångsartiklar. Dessutom är de ett hållbart alternativ, som i likhet med menskoppen är bra för planeten.

Tygerna som används för Serelunas underkläder är antingen ekologiska eller Oeko Tex 100-certifierade. Serelunas underkläder erbjuder en komfort som är hygienisk, sund och 100% anpassad till kvinnors kroppar.

Om du letar efter en lösning som är mindre störande än tamponger, mer bekväm än bindor och mindre sölig än en menskopp borde du prova Sereluna!

Kolla våra naturliga menstrosor

Linn
7 juni 2022
Läs mer
Mycket nöjd! Beställde två för att testa först. Har beställt ytterligare två efteråt. Inga bindor som ändrar form och position, inget prasslande när man går, ingen klam känsla. Och allra bäst: slipper att ha glömt att köpa bindor/tamponger när man behöver det. Rekommenderas!
Léa
30 april 2022
Läs mer
Ida high waist är inte bara superbekväm, den får mig också att känna mig sexig och självsäker medan jag har mens! Detta är mitt första mensunderkläder, och jag är imponerad av produktens kvalitet. Ska rekommendera den till mina vänner!
Elianne
8 april 2022
Läs mer
Håller faktiskt allt den lovar! Väldigt glad att jag snubblade över reklam för dessa, då jag reagerar både på bindor och tamponger och inte tyckte menskoppen var bekväm! Har rekommenderat denna till alla mina vänner och kommer att köpa fler så småningom! Stort plus för att de var så bekväma att ha på att man gärna vill använda dem varje dag!
Föregående
Nästa
Varukorg